Creatief

Iedereen zou wel creatief willen zijn en het goede nieuws is: dat is iedereen ook! En iedereen is ook nog eens creatief op zijn of haar heel eigen en unieke manier. Dat is wat kunst met een grote of kleine K nu juist zo interessant maakt!

Helaas is het zo dat de meeste mensen het gevoel hebben dat hun creativiteit geblokkeerd is. Ze zeggen dat ze wel graag creatief zouden willen zijn, maar dat ze niet weten hoe ze moeten beginnen.

Speciaal voor deze mensen geef ik 5 inspiratietips om jouw eigen creativiteit weer aan te wakkeren. Ik heb in volgorde van minder naar meer uitdaging neergezet, maar je bent van harte uitgenodigd om daar te beginnen waar je zin in hebt!

Als je (een paar van) deze opdrachten uitvoert zul je zien dat je creativiteit steeds sneller weer begint te stromen. Het is namelijk nooit weg geweest, maar heeft gewacht tot jij eindelijk je eigen creatieve schatkist weer eens afstofte en bewonderde! Veel plezier met deze tips en laat me vooral weten hoe het gegaan is!

1. Inspiratie collage

Dit is een goede opdracht om mee te beginnen als je geen idee hebt waar je goed in zou kunnen zijn en wat je überhaupt mooi vindt. Je kunt deze opdracht op papier doen, maar je kunt ook heel goed pinterest gebruiken.

Hou je van ouderwets knippen en plakken? Pak dan een groot vel papier en een grote stapel tijdschriften. Knip uit de tijdschriften alles wat je mooi vindt. Dit kan echt vanalles zijn: kleuren, lettertypes, hele outfits, reclames, illustraties, huisinterieurs, wat je maar vindt. Knip alles uit en probeer er een zo mooi mogelijke collage van te maken op het papier. Als je tevreden bent met je compositie plak je alles vast en hang je je collage ergens op zodat je er af en toe naar kan kijken ter inspiratie.

Hou je meer van ‘virtueel knippen en plakken’? Maak dan een account aan op www.pinterest.com. Dit is een soort virtueel prikbord waar je enorm veel inspirerende foto’s en plaatjes vindt. Je kunt alles van elkaar ‘pinnen’ op je eigen borden zodat je een soort virtuele collage krijgt. Kijk hier voor en voorbeeld.

2. Jouw creatieve symbool

Zoek een symbool uit dat staat voor jouw creativiteit. Je kunt ‘symbool’ googlen om eentje te vinden die bij je past, maar het mooiste is natuurlijk als vanuit je eigen intuïtie eentje vindt. Neem daarvoor even een moment de tijd om rustig te worden, doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem. Stel jezelf dan de vraag: ‘Wat is mijn creatieve symbool?’ en – heel belangrijk – neem het allereerste antwoord serieus! Het kan komen in de vorm van een kant-en-klaar plaatje, maar ook in de vorm van iets wat je hoort, voelt of gewoon ‘weet’.

Kies daarna een manier waarop je dit symbool gaat verbeelden. Je kunt een tekening of schilderij maken, maar je kunt ook een mooie foto zoeken of maken, een object zoeken of maken of nog iets anders wat je zelf bedenkt. Geef daarna dit symbool een mooi plekje in je huis zodat het een geheugensteuntje wordt om weer even bij jouw creatieve schatkist stil te staan.

3. Materialen verkennen

In deze opdracht ga je onderzoeken wat je favoriete materialen zijn. Ga eerst eens bij jezelf na: welke materialen gebruikte je als kind graag? Tekenpapier, potloden, viltstiften, stukjes stof, andere materialen? Het is vaak het makkelijkste om te beginnen waar je was geëindigd door weer eens je favoriete materialen van vroeger door je handen te laten gaan. Krijg je al zin om er iets mee te maken? Doe dat dan!

Kun je niets bedenken of had je vroeger niet zoveel met materialen? Ga dan eens onderzoeken wat je prettig vindt om mee te werken. Ga naar een hobbyzaak en voel aan alle dingen die ze daar hebben liggen. Zit er iets bij dat je ‘roept’? Word je geïnspireerd door iets wat je daar ziet? Als je wilt kun je een paar materialen mee naar huis nemen en er iets van proberen te maken.

Als laatste kun je ook kijken naar kunstige of creatieve dingen van anderen. Wat spreekt je aan? Schilderijen, vilt sjaals, sieraden, speksteen beelden? Zit daar misschien iets bij wat je wel eens uit zou willen proberen? Doe dat dan!

Het belangrijkste bij deze opdracht is dat je er verkennend en spelenderwijs mee omgaat.

4. De natuur als inspiratiebron

De natuur wordt door heel veel kunstenaars als inspiratiebron genoemd. Dat komt omdat de natuur altijd in beweging is en elk onderdeeltje ervan altijd uniek is. Om de inspiratie die de natuur biedt zelf ook eens te ervaren kun je deze opdracht doen.

Ga naar buiten – het kan in je eigen tuin zijn of in het bos, op de hei, wat je maar wilt – en zoek naar dingen die de natuur je schenkt zoals afgevallen takken, blaadjes, steentjes, wat je maar kunt vinden. Neem daarna al je gevonden schatten mee naar huis en maak er een kunstwerk van! Dit kan een soort altaartje zijn dat je in je huis maakt, maar je kunt ook hele objecten maken van wat je gevonden hebt door alles bijvoorbeeld met ijzerdraad aan elkaar vast te maken.

5. Intuïtief tekenen

Pak een vel papier – maakt niet uit hoe groot – en kies potloden, pennen en/of viltstiften uit die je gaat gebruiken. Ga er dan eens lekker voor zitten (wat te drinken en te knabbelen bij de hand?) en haal eens een paar keer diep adem. Begin dan met tekenen. ‘Ja, maar wat dan?’ ‘Ik kan toch niet tekenen?’

Herinner je nog als kind dat je kon tekenen en tekenen terwijl je geen idee had wat je precies ging tekenen? Zo moet je het nu ook doen. Begin gewoon ergens. Misschien komt er een vorm in je op of wil je graag een kleur gebruiken die je nu te binnen schiet.

Komt er echt niets? Probeer dan eens stil te staan bij je gevoel van dat moment. Hoe voel je je? Waar voel je dat in je lichaam? Welke kleur zou het hebben? En welke vorm? Teken het uit!

Als je de smaak te hebben hebt gekregen kun je jezelf tot doel stellen om elke dag gedurende 15 minuten intuïtief te tekenen, eventueel in een mooi boekje of schrift dat je speciaal daarvoor bewaard. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt en dat je creativiteit steeds sneller begint te stromen. Geniet ervan!

Ben je aan de slag gegaan met (één van) de opdrachten? Laat me weten hoe het is gegaan? Voel je je creativiteit alweer opborrelen? Ik lees graag jouw reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *