Weer lekker in je vel

Heb je weinig energie? Heb je het gevoel dat je je constant aan moet passen? Zit je in een dip? Hier zijn 5 tips om weer beter in je vel te zitten.

1. Neem vaker pauze

Ren je je rot de hele dag? Komt er maar geen einde aan de dingen die je allemaal nog moet doen? Neem toch wat vaker pauze. Ga eens een uurtje helemaal niks doen en wat staren uit het raam. Of luister een relaxed muziekje, maak een wandelingetje of een tekening. Vaak krijg je de beste ideeën voor nieuwe of efficiëntere mogelijkheden juist tijdens momenten dat je even helemaal niet met “belangrijke” dingen bezig bent en daarom is vaker pauze nemen juist zo belangrijk!

2. Leer om te aarden

Zit je vaak alleen in je hoofd en draaien de gedachten maar in kringetjes rond? Heb je snel last van omgevingsprikkels of emoties van anderen? Leer dan om te aarden. Aarden is een heel praktisch en simpel hulpmiddel om meer met je aandacht in het nu te blijven. Je merkt dan eerder wat je nodig hebt op dat moment en kunt zo beter voor jezelf zorgen. Als je bijvoorbeeld in een hele drukke omgeving bent en je last hebt van alle prikkels om je heen, of als iemand een verhaal vertelt met heel veel negatieve emoties die jij ook helemaal voelt, dan kun je heel snel even met je aandacht naar je eigen lichaam gaan. Let daarbij vooral op je onderlichaam. Let op je benen en voeten en voel eens hoe je erbij zit/staat/ligt. Je kunt je ogen even sluiten, maar het hoeft niet. Als je even helemaal in je eigen lichaam zit en met je aandacht bij jezelf bent, voel je je een beetje zwaar worden. Dan heb je het goed gedaan. Probeer dit dagelijks een paar keer te doen en je zult merken dat je je heel snel beter gaat voelen!

3. Leer om NEE te zeggen!

Zeg je altijd meteen ja als mensen je vragen iets te doen? Zeg je vaak ja terwijl je eigenlijk nee bedoelt, maar wil je niet onbeleefd zijn? Uiteindelijk ondermijn je jezelf hiermee en zul je steeds minder energie krijgen voor de dingen die JIJ belangrijk vindt. Leer daarom om NEE te zeggen als je nee bedoelt en JA als je ja bedoelt. Als je het niet goed weet wat je wilt, kun je altijd om bedenktijd vragen. Zeg bijvoorbeeld standaard: daar ga ik eerst eens een nachtje over slapen. Je kunt dan in alle rust bepalen of je iets echt wilt of eigenlijk niet. Wees dan moedig genoeg om je gevoel te volgen en NEE te zeggen. In het begin is het moeilijk, maar het wordt elke keer iets makkelijker!

4. Leer je negatieve emoties te accepteren

Ben je verdrietig? Ben je boos? Laat jezelf dan verdrietig en boos zijn! Vind een gezonde uitlaatklep waar je je emoties in kwijt kunt: sporten, tekenen, muziek maken. Het hoeft er niet ‘mooi’ uit te zien of ‘fijn’ te zijn om te beluisteren. Leef je uit, met de nadruk op UIT! Als je je negatieve emoties onderdrukt en je jezelf voor de gek houdt dat je vooral niet verdrietig of boos bent, zal de emotie steeds groter worden. Je voelt de druk in jezelf steeds meer toenemen totdat je op een dag uitbarst. Wees dus niet zo hard voor jezelf en laat jezelf alles voelen en daarna loslaten.

5. Leer te vragen om wat jij nodig hebt

Heb je het gevoel dat jij altijd voor anderen klaar staat, maar dat als puntje bij paaltje komt anderen niet voor jou klaar staan? Leer dan om specifiek te vragen wat jij nodig hebt aan de juiste personen. Hoe graag je ook zou willen dat anderen je vanzelf geven wat je nodig hebt als je het even heel moeilijk hebt, zo werkt het vaak niet. Als je in een dip zit, wat heb je dan nodig? Probeer dat eerst duidelijk te krijgen voor jezelf. Heb je een luisterend oor nodig? Of een knuffel? Of dat mensen je juist even met rust laten? Laat dat dan rustig, maar wel duidelijk weten aan anderen. Blijf dit doen en kom voor jezelf op. Dan zullen mensen je zien, weten wat je nodig hebt en het uiteindelijk aan je geven.

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest op www.nieuwetijdskind.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *