Verbeelding
Intuïtieve tekening door Geeske Hogenhuis-Spreeuwers

Neem jij wel eens de tijd om te dagdromen? Blijft dat ene liedje met die mooie tekst steeds maar in je hoofd zitten? Word je wel eens geraakt door iets wat je ziet en je heel erg mooi vindt? Dit zijn allemaal manieren waarop je intuïtie met je probeert te communiceren. Lees verder in deze blog hoe je intuïtie de taal van de verbeelding gebruikt om je belangrijke dingen over jezelf te vertellen.

Verbeelding speelt een grote rol als we nog klein zijn en proberen de wereld om ons heen te begrijpen. We trekken onze eigen conclusies op basis van wat we ervaren in ons leventje en maken er dan in ons hoofd een verhaaltje van als we nog kinderen zijn. Op deze manier verklaart onze verbeelding waarom we sommige dingen meemaken of juist niet.

Als we opgroeien en volwassen worden, wordt onze verbeelding steeds meer naar de achtergrond gedrukt en geven we die eigenlijk geen kans meer om een rol te spelen in het begrijpen van de dingen ons heen. Maar wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat het proces van de wereld verklaren door middel van onze verbeelding gewoon doorgaat op de achtergrond. Hier is namelijk een hele belangrijke reden voor.

Verbeelding is niet iets wat alleen nuttig is voor kinderen, het is de taal van onze intuïtie. Mensen willen alles verklaren, begrijpen en labelen en dit is wat onze intuïtie – ook wel het onderbewuste genoemd – voor ons doet. Onze intuïtie spreekt en begrijpt in symbolen, archetypen en patronen, die heel persoonlijk voor ons zijn.

Zo kan het zijn dat je aldoor moet denken aan een bepaald liedje, omdat de tekst daarvan iets triggert waar je op dit moment mee bezig bent. Of wordt je geraakt door de prachtige natuur om je heen, omdat dit je herinnert aan de behoefte om meer rust te nemen en meer te genieten. Ook als je dagdroomt komen er symbolen of archetypen naar voren die bepaalde emoties bij jou oproepen. Denk je aan de komende vakantie? Of aan een helemaal opgeknapt huis? Wat zegt dit over wat je op dit moment nodig hebt?

Wil je nog een stapje verder gaan en oefenen met het ontdekken van de specifieke boodschappen van je intuïtie? Doe dan regelmatig de volgende oefening. Ga ontspannend zitten of liggen en leg je handen naast je neer of op je buik, wat het prettigste voelt. Haal een paar keer diep adem en ga dan in gedachten naar een mooie rustige plaats waar je je helemaal op je gemak voelt. Hoe ziet deze plek eruit? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Zie je bepaalde dieren/mensen/andere wezens? Wat voor boodschap heeft elk van deze wezens? Zijn er andere dingen die bepaalde emoties bij je oproepen? Blijf om je heen ‘kijken’ totdat je het gevoel hebt dat je genoeg gezien hebt. Sluit daarna de oefening af door nog een paar keer diep adem te halen.

Je kunt deze oefening bijvoorbeeld een paar keer per week doen. Merk daarbij op of de omgeving elke keer verandert of niet en of er telkens andere symbolen of wezens aanwezig zijn of niet. De boodschap die ieder symbool of wezen voor je heeft is elke keer precies dat wat je nodig hebt voor datgene waar je je op dat moment mee bezig houdt. Helpt het je vooruit? Worden dingen duidelijker voor je? Wees je ervan bewust hoe je intuïtie je op die manier probeert te helpen en te ondersteunen.

Hoe meer je plaats maakt voor je verbeelding in je dagelijkse leven, hoe gerichter je intuïtie je te hulp kan komen. Vergeet dat verbeelding en fantasie niet echt is en geen doel heeft, want dat heeft het wél. We zijn altijd bezig verhaaltjes te verzinnen rondom de dingen die we meemaken, of we hier ons nu bewust van zijn of niet. Je kunt daarom beter deze manier van de wereld begrijpen gerichter inzetten en er het beste uit halen. Ben jij ook benieuwd wat jouw verbeelding en intuïtie je te vertellen hebben? Laat het me hieronder weten!

2 thoughts on “Verbeelding: de taal van je intuïtie”

  1. Ik kan mij nog een voorbeeld heugen uit de tijd dat ik op de kleuterschool zat.
    Ik keek uit het raam van de gang naar buiten, daar zag ik mannen bezig met het plaatsen van grote riolerings pijpen.( wist toen niet wat dat waren) wat het mij vertelde was: dat het nu/ strax zou gaan onweren. En dat gebeurde toen ook.
    Ok later is het een paar x voorgekomen als ik ze ergens tegen kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *