Intuïtieve mandala
Intuïtieve mandala door Geeske Hogenhuis-Spreeuwers

‘Hoe gaat het?’ wordt tegenwoordig meestal gevolgd door ‘Druk?’. Wat antwoord jij op die vraag? Antwoord jij meestal met ‘ja’? Grote kans van wel, aangezien alles tegenwoordig HARD, LUID en SNEL lijkt te moeten zijn. In deze blog wil ik je juist uitdagen om eens voor zachtheid te kiezen en eens ‘nee’ te zeggen op de vraag of je het druk hebt.

Zachtheid heeft een slechte naam tegenwoordig. Als iets niet hard, luid of snel is, wordt het vaak meteen afgeschreven. Daarmee zijn we even vergeten dat er niets kan bestaan zonder zijn of haar tegendeel. En zachtheid is het tegendeel van zowel hardheid, luidheid als snelheid.

Vaak voelt het alsof we opgesloten zitten in alles heel snel willen doen, of hard, of heel luid, terwijl er iets heel zachts binnenin fluistert om aandacht. Een zacht stemmetje die je aandacht wil trekken en je wil wijzen op iets anders; een nieuwe weg die je nóg mooier en beter voor je zal zijn, maar dan wel heel anders je je ooit had voorgesteld. Dit is het stemmetje van het zachte glimlachje van een vrouw die net ontdekt heeft dat ze zwanger is, van de zucht van verlichting als je eindelijk in bad stapt na een lange dag, van het kreetje van verrassing wanneer je iets vindt wat je niet verwacht had, maar zó mooi vindt.

Maar er is geen man overboord, want in observatie ligt onze opening naar zachtheid. Wil jij meer zachtheid in je leven ervaren? Neem dan eens de tijd om alles in je leven rustig te bekijken: wat je doet, waar je woont, met wie je je leven doorbrengt, welke spullen je om je heen verzamelt. Je hoeft alleen maar even bij alles stil te staan en te voelen hoe het voelt, meer niet. Waarschijnlijk ontdek je heel wat verrassingen op deze manier!

Zachtheid lijkt geen stem te hebben, omdat het meer in de stilte lijkt te leven. Dat betekent echter niet dat we haar maar moeten vergeten en dat ze niets te vertellen heeft. Zachtheid wil eerst alles rustig in zich opnemen en dan voorzichtig het beste en mooiste eruit kiezen. Geen wonder dat ze nauwelijks aan het woord komt in deze wereld van volgepropte activiteit. We nemen gewoonweg geen tijd om eerst alles te observeren.

En wat zegt jouw zachte stem? Wil je gaan voor de nieuwe, maar onbekende weg waarvan je niet weet waar het je naar toe zal brengen? Of ga je voor de bekende weg, die misschien niet per se de beste weg voor jou is op dit moment? Ik kan die vraag niet voor jouw beantwoorden, alleen jij kunt dit. Ga je de uitdaging aan die zachtheid jou stelt? Laat het me hieronder weten!